Z okazji Dnia bez Mięsa, warto przedstawić kilka zalet diet roślinnych. Dieta wegetariańska i wegańska są ogólnie pełne korzyści dla zdrowia. Oba style żywienia pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Badania sugerują również, że osoby stosujące dietę roślinną mają niższe ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływają na profil lipidowy krwi. To wszystko dotyczy - oczywiście - ciała. Co zaś ze wpływem na umysł?
Dieta wege jest lekkostrawna, dzięki czemu po posiłku nie mamy poczucia ciężkości, które skutkuje spadkiem poziomu koncentracji i jasności umysłu. Wykluczenie mięsa z diety wymaga w zamian wprowadzenia do jadłospisu produktów, których wcześniej nie mieliśmy w zwyczaju jadać, np. rośliny strączkowe, świeże warzywa, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy, awokado. Są one bogate w witaminy i minerały, które odżywiają umysł i pozwalają nam wykorzystać pełnię jego potencjału. Nie znaczy to, że osoby jedzące mięso nie jedzą orzechów, ale nie stanowią zazwyczaj one jednych z głównych elementów ich diety.
Jednak jednym z najważniejszych powodów, dla których wiele osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską, jest troska o środowisko naturalne i cierpienie zwierząt. Hodowla zwierząt i produkcja mięsa przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, wylesiania oraz zanieczyszczenia wody i gleby. Ciekawostką jest to, że według raportu ONZ, branża mięsna generuje więcej emisji dwutlenku węgla niż transport lotniczy. Przejście na dietę opartą na roślinach jest zatem istotnym krokiem w kierunku ochrony naszej planety.
Oczywiście, nie nakłaniamy do porzucenia swoich dotychczasowych przekonań, ale zapraszamy do poszukiwania nowych smaków i eksperymentów z różnymi roślinnymi składnikami, aby wyruszyć w kulinarną podróż :). Sprawdź załączone przepisy i podziel się nimi z Twoimi współpracownikami!