Powrót na stronę główną
22 lipiec

Światowy Dzień Mózgu

Pobierz infografikę:

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Mózgu – czyli naszego głównego narzędzia pracy. Warto o niego dbać, by ciągle powstawały w nim nowe połączenia. Dzięki nim łatwiej i szybciej nam się myśli, a umiejętności poznawcze (m.in. pamięć, koncentracja, planowanie, czas reakcji, orientacja, percepcja etc.) są znacznie polepszone. Badania uniwersytetu Miami wykazały, że aktywni fizycznie seniorzy „starzeją się” wolniej niż ich mniej aktywni rówieśnicy. Nie tylko zachowywali sprawność ciała, ale również i umysłu – po pięciu latach różnica pomiędzy mózgiem seniora ćwiczącego a „kanapowca” wynosiła aż 10 lat! Dlatego z kartą FitProfit czy FitSport zadbasz o to, by móc się cieszyć świetną jakością życia nawet na emeryturze.

Ważna jest też odpowiednia dieta. Mózg zużywa ponad połowę krążącej we krwi glukozy, a w ogólnym rozrachunku aż jedną czwartą wszystkich dostarczanych organizmowi kalorii. Stąd do jedzenia polecane są pieczywo razowe, kasze, ziemniaki, ryż brązowy, fasola czy soczewica. Innym ważnym elementem diety są witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas, a także nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycony omega-9 i wielonienasycone omega-3 i omega-6). Wszystkie razem poprawiają pamięć, dotlenienie, funkcjonowanie układu nerwowego, przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych oraz koncentrację.

Właśnie ze względu na to, jak ważny w diecie „mózgowej” jest olej (skądś się wzięło w końcu powiedzenie o oleju w głowie ;)), zachęcamy do pobrania i rozesłania po firmie PDF ze wskazówkami, jak używać oleju w kuchni!

Używamy plików cookie

Ta strona używa plików cookie - zarówno własnych, jak i od zewnętrznych dostawców, w celu personalizacji treści i analizy ruchu. Więcej o plikach cookie